2011 m. birželio 8 d.

Audio paskaitos - klausom ir mokomės sparčiau

Jei norime įsisavinti rašytinę medžiagą greičiau, galime išmokti greitojo skaitymo. O kas, jeigu turime daug audio medžiagos, tokios kaip  audio knygos, audio paskaitos, tinklalaidės (podcasts) ir t.t.?

Ar žinojote, kad turint 60 min. trukmės audio įrašą, jus labai lengvai galite "sugerti" tą informaciją per 30 minučių ar net greičiau? Pasipraktikavus šį laiką galima sutrumpinti net iki 15 minučių.

Multimedijos leistuvai gali groti garso (ir vaizdo) įrašus greičiau negu numatyta, ir jie automatiškai priderins balso aukštį, kad pagreitintas įrašas nebūtų cypiantis. Tokią galimybę jums suteikia dauguma žinomų leistuvų: Windows Media Player, VLC Player, QuickTime Player.

Windows Media leistuve iš meniu punkto View pasirenkame Enhancements -> Play speed settings. Pasirodys greičio valdymo skydelis, kuriame galite padidinti failų grojimo greitį. Panaikinus žymėjimą prie "Snap slider to common speeds" parinkties galėsite tiksliau nustatyti grojimo greitį.

VLC leistuve užtenka paspausti mygtuką + arba - ir grojimo greitis padidės/sumažės 0,5 karto. Norint tikslesnio grojimo greičio nustatymo, pasirenkama meniu punktą Playback ir Faster (fine) arba Slower (fine) - tokiu atveju nustatymo tikslumas bus 0,1x.

Manau, jus be jokių sunkumų galėsite klausytis įrašų 1,5x  greičiu. Jeigu įrašą girdite aiškiai, galite dar padidinti greitį; priešingu atveju greitį sumažinkite. Nepamirškite - svarbiausia suprast įrašo teikiamą informaciją, o ne išklausyti įrašą kuo greičiau. Palaipsniui greičiau perteikiamą informaciją savinsitės vis geriau, tad galėsite didinti ir klausimosi greitį. Daugumą įrašų, kurių teko klausytis, kuo puikiausiai suprantami klausantis 2x greičiu. Be abejo, galimybė klausytis greičiau priklauso ir nuo įrašo kokybės, ir nuo diktoriaus balso aiškumo ir jo skaitymo greičio, ar girdimas tik diktoriaus balsas, ar fone girdisi dar ir originalus įrašas (pvz., jei tai vertimas iš kitos kalbos)...

Pagreitintą įrašą geriausia klausytis ramioje aplinkoje, kur netrukdo jokie pašaliniai garsai. Geriausias variantas - naudotis ausines. Tokiu atveju atpuola dauguma pašalinių garsų ir jus galite susikoncentruoti ties įrašo teikiama informacija.

Tikiuosi ši informacija padės jums sutaupyti laiką, taip kaip tai padėjo man.

Gero ir greito klausimosi ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą